torek, 10. januar 2012

GANODERMA LUCIDUM

O Gobi Ganoderma lucidum – reishi na TV SLO 2 v oddaji na vrtu



GANODERMA LUCIDUM je zelo iskana goba, a jo je v naravi malo, zato jo na Kitajskem gojijo v naravnem okolju. Proizvodnja pripravkov iz gobe Ganoderma lucidum je v zadnjih desetletjih potekala od čaja in praškov do oljnih kapsul, ki vsebujejo do sedaj najvišjo koncentracijo zdravilnih učinkovin.
Klobuk je velik 5 do 25 cm. Spominja na pahljačo, pogosto ima tudi valovit rob. Ima gladko povrhnjico, ki se sveti, je svetlo rjava do temno rjave, včasih skoraj črna in tanka. Na spodnji strani se nahajajo svetlo rjave cevke, ki imajo majhne okrogle luknjice na koncu. Najprej so bele, nato pa tudi te postanejo rjave. Bet od 5 do 20 x od 1 do 3 cm je največkrat priraščen bočno in je enake barve in enako bleščeč kot klobuk. Je tudi nekoliko trši. Goba ima belkasto do bledo rjavo meso, je žilavo in brez posebnega vonja in okusa. Če je goba suha se ob rezanju cefra.
Svetlikavo pološčenko iz generacije v generacijo po ljudskem izročilu na daljnem vzhodu poznajo že vsaj dva tisoč let. Uporabljajo jo zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Na Kitajskem jo poznajo po imenu lingzhi ali lingqi (ling či), na Japonskem pa pod imenom reiši (sveta, duhovna goba), goba nesmrtnosti – mannetake, saiwai take – goba sreče itd. Pod imenom reiši jo poznajo tudi drugod po svetu.



Podjetje Organogoldv svojih pripravkih uporablja organsko pridelano gobo Ganoderma lucidum – tako pridelana goba ima 5 krat več hranljivih substanc od gob, ki se pridelajo na hidroponski način (umetno v vrečah).

VEČ O TEM NA VIDEO POSNETKU


V gobi se nahajajo učinkovine, ki imajo celo vrsto zdravilnih učinkov, ki delujejo protialergijsko, protitumorno, lajšajo bolečine, znižujejo vsebnost holesterola v krvi, zavirajo zlepljanje trombocitov in s tem upočasnjujejo strjevanje krvi, delujejo proti bronhitisu, krepijo imunski sistem, ovirajo virus HIV, krepijo delovanje srca, znižujejo krvni tlak, delujejo protivnetno, protibakterijsko in protivirusno, povečujejo raven interlevkina 1 in 2, povečujejo število belih krvnih telesc in količino hemoglobina, delujejo kot antioksidant, krepijo spolno moč, koristne pa so tudi pri zdravljenju kroničnega bronhitisa. Reiši na splošno velja za univerzalno zdravilno gobo.
Učinkovine se nahajajo v samem trosnjaku in v podgobju. Bistvene so polisaharidi in triterpenoidi, odkrili pa so še vrsto drugih. Luknjičasta trosovnica vsebuje ogljikove hidrate, aminokisline, proteine, polipeptide, vitamine B, C in D, triterpenoide, lipide, steroide, sterole, alkaloide in furane, ergosterole, glivne lizocine in kislo proteazo. Goba vsebuje tudi številne kemične elemente (železo, kalcij, fosfor), njeni trosi pa še stearinsko, palmitinsko, heksadokozanoično, bohemično in nenadekanoično kislino, holin, betain, tetrakozan, hentriakontan in ergosterol. V miceliju (podgobju) so razen polisaharidov in triterpenoidov tudi alkaloidi, steroli in laktoni.


Čudež gobe GANODERMA LUCIDUM

Drevesno gobo reishi, katere slovensko ime je Svetlikava pološčenka, v tradicionalni kitajski medicini poznajo že več kot 4000 let.
V tradicionalni kitajski medicini se reishi uporablja za zdravljenje zlatenice, vnetja ledvic, visokega krvnega tlaka, vnetja sklepov, nespečnosti, bronhitisa, astme in različnih težav z želodcem in velja za najučinkovitejše sredstvo za krepitev organizma.
V več kot 2000 let starih kitajskih spisih Huang Di Nei Jing (Priročnik Rumenega carja) najdemo prve zapise o reishiju in njegov pomen v sistemu petih prvin (wu xing). V kitajskem zdravilskem priročniku Shen´nong Bencaojing (1. stol. n.št.) je opisanih 252 zdravilnih rastlin in med najpomemebnejše priročnik prišteva prav reishi.
V vzhodnjaški medicini reishi imenujejo „goba nesmrtnosti“ in „goba kraljev“. Uporabljajo ga za bolezni in stanja, povezana z “motenim šen”, na primer za nespečnost, razbijanje srca, stres in duševno preobremenjenost. Poleg tega naj bi reishi prehranjeval kri in dodajal življenjsko energijo.
V deželah Azije je reishi, tako kot ginseng, spoštovan kot sredstvo za daljšanje življenja.
Na Japonskem pa se reishi v uradni medicini uporablja kot dopolnilno sredstvo po zdravljenju raka, ker zmanjšuje stranske učinke kemoterapije in obsevanja.
Tradicionalna kitajska in japonska medicina gobo Ganoderma lucidum že več kot 2000 let uvrščata v sam vrh najučinkovitejših zdravilnih rastlin. Japonsko ime medicinske gobe je REISHI, kitajsko pa LING ZHI.


V prvi kitajski knjigi o zeliščih (Farmakopeja Shennong), napisani pred približno 2400 leti, je goba Ganoderma Lucidum cenjena kot vrhunsko zelišče, ki s svojim delovanjem krepi zdravje in ohranja vitalnost.
Opredeljujejo jo kot vrhunsko zelišče, ker ima naslednje lastnosti:
- Redno uživanje gobe uravnava vse telesne funkcije
- Ni toksična in nima stranskih učinkov
- Dolgotrajno uživanje ne zmanjša pozitivnih učinkov in ni škodljiva.
Povečuje odpornost organizma na širok spekter škodljivih dejavnikov
V zadnjih desetletjih so številne študije japonskih, kitajskih, ameriških in znanstvenikov drugod po svetu, pokazale, da dopolnjujoče delovanje mnogih učinkovin, ki jih vsebuje Ganoderma Lucidum, zavira napredovanje sodobnih obolenj.

Prof. Dr. Miomir Nikšić o Ganodermi lucidum - reishi


Najpomembnejši dobrodejni učinki medicinske gobe Ganoderma Lucidum:
·         Krepi imunski sistem
Ganoderma Lucidum vsebuje visoke koncentracije polisaharidov, triterpenov in organskega germanija. Te učinkovine dokazano spodbujajo, uravnavajo in zdravilno delujejo na celoten imunski sistem.

·         Upočasni napredovanje sodobnih obolenj
Izsledki številnih študij, ki so jih v okviru raziskav raka opravili na Japonskem, Kitajskem in v ZDA, dokazujejo, da izvlečki medicinske gobe Ganoderma lucidum zmanjšajo nenadzorovano rast in razvoj spremenjenih (rakavih) celic.

·         Aktivne učinkovine v gobi so
- polisaharidi, imenovani beta-D-glukani, ki spodbujajo oziroma uravnavajo delovanje imunskega sistema z aktiviranjem imunskih celic.
- triterpenske spojineganoderične kisline in ganoderoli delujejo neposredno citotoksičnio na tuje celice. Znižujejo tudi krvni tlak, zavirajo zlepljanje trombocitov in potencialno znižujejo raven LDL holesterola.
Mogoče jo je uporabljati kot prehransko dopolnilo ob standardnem zdravljenju za lajšanje neželjenih učinkov, kot so utrujenost, pomankanje apetita in zmanjšano tveganje okužb. 

·         Varuje jetra
Različne ganoderične kisline v gobi Ganoderma Lucidum, imajo močno protitoksično delovanje, za katero se je pokazalo, da varuje jetrne celice pred kemično povzročenimi poškodbami (zdravila, kemoterapija).

LAHKO BI NAŠTEVALI ŠE IN ŠE…